Korona puskee LVI-alan valmistajia digiloikkaan

Jari Mikkonen, Dahl Suomi Oy:n toimitusjohtaja, on toiminut LVI-INFO:n hallituksen puheenjohtajana nyt reilun vuoden. Talotekniikka-alaa monelta kantilta katsellut Mikkonen on tyytyväinen alalla viime vuosina tuotetiedon dokumentoinnissa tapahtuneeseen kehitykseen. Jokaisen LVI-tuotteen yksilöivä LVI-numero on ollut käytössä jo pitkään, ja nyt on tuotteiden tietojen dokumentointia ja tietojen välittämistä varten luotu yhteismitallinen Tuotetietostandardi, joka parantaa tiedon luotettavuutta ja helpottaa tiedon siirtoa. Lisäksi LVI-alan teknisen tuotetiedon esittämiseksi on saatu kieliriippumaton ETIM-standardi.

Kysymykseen siitä, miksi tähän pisteeseen pääseminen on LVI-alalla kestänyt niin kauan, on Mikkosella myös vastaus. Hänen mukaansa asiaa on pitkään palloteltu muna-kana -kysymyksenä: tuotetta myyvällä ei ole ollut intoa hankkia tuotteelle LVI-numeroa, koska alan sähköinen myynti on niin vaatimatonta – ja toisaalta, sähköinen myynti on ollut vaatimatonta juuri sen takia ettei tuotteilla ole ollut niitä yksilöiviä tuotekoodeja, LVI-numeroja.

Vaikka koronan kokonaisvaikutukset alaan ovat vielä realisoitumatta, on Mikkosen mukaan selvästi nähtävissä, että pandemia kirittää ja puolittain jopa pakottaa myös LVI-alaa digiloikkaan. Korona on herättänyt sähköisen kaupan välttämättömyyteen ja ilman LVI-numeroa ei tuotetta voi btob-verkkokaupassa myydä. Sellaiseen toimintoon, jonka voi myös kustannustehokkaasti automatisoida, ei talouskriisin häämöttäessä ole kenelläkään yksinkertaisesti varaa.

LVI-alan valveutuneet valmistajat, tukkukaupat ja niiden joukossa myös Dahl Suomi ovatkin tehneet lyhyessä ajassa paljon ponnisteluja tuotetiedon digitalisoimiseksi, ja sen kattavuuden ja luotettavuuden parantamiseksi. Dahl Suomi Oy julkisti vastikään uuden keskitetyn tuotetiedon hallintajärjestelmänsä, joka ottaa jatkossa tiedot suoraan LVI-INFO:sta. – Tämä tulee olemaan jatkossa käytäntömme, Mikkonen sanoo.  -Valmistajien ja maahantuojien kannattaa nyt panostaa vahvasti tuotetietonsa virheettömyyteen LVI-INFOn rekisterissä. Mitä enemmän LVI-INFOn tuotetietokantaa käytetään, sitä paremmin sen sisältö jalostuu ja rikastuu. Kaikki alan toimijat ovat tuotetiedon digitalisoinnissa samassa veneessä, ja luotettavan ja kattavan tuotetietojärjestelmän luominen on välttämätöntä ja lisäksi koko alan yhteinen etu, hän summaa.