NIBE Energy Systems: lämminvesivaraajista uusiutuvan energian ratkaisuihin

NIBE Energy Systems Oy syntyi vuonna 1999 yritysostolla, kun NIBE osti lämminvesivaraajia Vantaan Korsossa valmistavan Haato Varaajat Oy:n liiketoiminnan. Toimitusjohtaja Anders Johansson on ollut vuodesta 2001 alkaen mukana muutoksessa, jossa lämminvesivaraajien valmistaja on muuntautunut kotien lämmitykseen, viilennykseen, ilmanvaihtoon ja lämpimän käyttöveden ratkaisuihin keskittyneeksi asiakaspalvelu- ja teknologiayritykseksi.

Uusiutuvan energian nousu ja yleistyminen on ollut pitkä tie. Uusiutuvien energiaratkaisujen kysynnän kasvu on Johanssonin mukaan ollut korostuneesti kuluttajalähtöinen ilmiö. Maahan, ilmaan tai veteen sitoutunutta energiaa hyödyntävien lämpöpumppujen markkinat alkoivat pienenä ja hyvin erikoistuneena liiketoimintana. Ratkaisujen kehittyessä, valikoiman monipuolistuessa ja volyymin kasvaessa myös tuotteiden hinnat laskivat tavalliselle kuluttajalle mahdollisiksi.

Ratkaiseva käänne tapahtui 2010-luvun taitteessa: lämpöpumppujen läpimurto ja myynnin huippuvuosi oli 2011. Tällä hetkellä lämpöpumput ovat NIBEn myydyin tuoteryhmä Suomessa, ja uusiutuvan energian ratkaisut kiinnostavat kuluttajien ohella rakennuttajia, päättäjiä ja kiinteistönomistajia. Motiivina on lämpöpumpuilla saavutettava energiansäästö, mutta uusiutuvan energian kysyntää on kasvattanut myös ymmärrys siitä, että yritysvastuu on mainetekijä, joka vaikuttaa suoraan liikevoittoon. Päästöjään minimoiva yritys on myös nuorten työnhakijoiden arvostuksissa korkealla.

Potentiaalia löytyy edelleen

NIBE Energy Systems on Suomessa puhtaasti myynti- ja markkinointiorganisaatio, joka myy tuotteitaan suoraan asentajille, tukkuliikkeitä jakelukanavana käyttäen. NIBE myös kouluttaa asentajia aktiivisesti.

– Asentajat ovat meille tärkeitä, mutta erityisesti pientalopuolen markkinoinnissa täytyy muistaa puhutella myös kuluttajaa, Johansson sanoo, – siksi verkkosivuiltamme löytyykin runsaasti myös kuluttajalle suunnattua tietoa lämpöpumpun hankintapäätöstä tukemaan.

NIBElle vuosi 2019 oli myynnillisesti erittäin hyvä, ja alalla on edelleen iso potentiaali niin pientaloissa kuin isommissa kiinteistöissä. Tuotekehityksessä painottuu älykkyys ja ennakoitavuus, ja uusia älykkäämpiä ratkaisuja on myös NIBElta odotettavissa. Digitalisaatio on megatrendi, joka vaikuttaa talotekniikkaan ja laajasti koko rakentamiseen. Yksi osa sitä on tarve tuotteen teknisen tiedon digitalisoinnille, joka on LVI-alalla vasta viime vuosina toden teolla käynnistynyt, ja aiheuttaa paljon töitä alan yrityksille.

– Jos yrityksesi tuotteita ei löydy sähköisesti, niitä ei ole olemassa, Johansson sanoo. – Siksi olemmekin panostaneet vahvasti LVI-INFO.fi:n, koska tiedon ylläpitäminen monessa järjestelmässä on aikaa vievää ja haasteellista. Toivonkin, että jatkossa tuotetietoa voisi siirtää suoraan esimerkiksi tukkuliikkeiden järjestelmiin luotettavan toimijan, kuten LVI-INFO.fi:n avulla, hän sanoo.

NIBE on kansainvälinen konserni, jonka juuret ovat Markarydissa, Ruotsissa. NIBE Groupin pääkonttori on edelleen Ruotsissa, ja se on noteerattu Tukholman Nasdaqissa sekä toissijaisena listauksena SIX Swiss Exchange – pörssissä. NIBE Groupilla on kolme liiketoiminta-aluetta, joihin kuuluu kaikkiaan 120 itsenäistä yritystä eri puolilla maailmaa.

Suomessa yritys toimii nimellä NIBE Energy Systems. NIBE Energy Systems Oy:n liikevaihto oli viime vuonna (2019) 42 miljoonaa euroa ja henkilöstön vahvuus nelisenkymmentä.