Homma putkessa voittaja 2022: Oras

Oras voitti ylivoimaisesti LVI-INFO.fi:n asiakkailleen myöntämän Homma putkessa 2022 – tittelin: ääniä kisassa annettiin 5736 ja tasan 50  prosenttia niistä meni Oras Oy:lle.

Voiton taustalla on pitkä ja määrätietoinen työ tuotetiedon hallinnassa ja automatisoinnissa. Siitä Oras on saanut tunnustusta jo aiemmin: Kesko nimesi viime vuonna Oras Oy:n parhaaksi tuotetiedon toimittajaksi kaikissa kanavissaan. Myyntijohtaja Marko Sundholm kertoo, että Oraksella oli jo ennakkoon päätetty voittaa myös Homma Putkessa -kisa.

Kuva: Laura Blomster ja Mika Malo Oras Oy:n pääkonttorin aulassa Homma putkessa – palkinnon kanssa.

Konsernitasolla Oras Groupissa työskentelee tuotetiedon parissa reilu kymmenen ihmisen tiimi. Joulukuussa luovutettua Homma Putkessa -kiertopalkintoa olivat vastaanottamassa tuotetiedon hallinnasta vastaava Mika Malo, Suomen myynnin tukitoiminnoissa työskentelevä Laura Blomster, maajohtaja Mikko Nieminen sekä Marko Sundholm. Nyt palkinto komeilee Oraksen pääkonttorin aulassa Raumalla.

Tuotetiedon käsite on laaja

Projekti tuotetiedon hallinnasta ja automatisoinnista käynnistyi seitsemisen vuotta sitten saksalaisen Hansa-yrityskaupan myötä. Tuolloin aloitettiin yritysten kaikkien it-järjestelmien harmonisointi, ja tuotetieto oli vain yksi osa isoa kokonaisuutta. Työ ei luonnollisestikaan ole järjestelmäprojektin päätyttyä loppunut, eikä valmistukaan koskaan. Kaikki automatisoitavissa oleva on nyt mahdollisimman pitkälle automatisoitu.

Tuotetieto-termi on laaja käsite: se pitää sisällään kaiken sen tiedon, jota ammattilaiset suunnittelijasta urakoitsijaan, tukkukauppa ja jälleenmyyjät tai kuluttaja tuotteesta tarvitsevat. Valmistavalla yrityksellä on lisäksi omat erityishaasteensa sisäisessä tuotetiedon hallinnassa. Tietoa tarvitaan erilaisten standardien vaatimusten täyttämiseksi, minkä lisäksi valmistajan täytyy tuottaa muun muassa tuotteidensa vaatimustenmukaisuusvakuutukset, ympäristöselosteet sekä muut erilaiset sertifikaatit, joten pelkästään sisäisesti hallinnoitavan tuotetiedon määrä on massiivinen.

Tuotetiedon hallinta vaatii ennakointia

Ajan tasalla pysyminen tarkoittaa myös panostusta asiantuntijaosaamiseen erityisesti tuotteelta vaadittavien ympäristödeklaraatioiden osalta. Tuotteen EPD-ympäristöselosteen vaatimat tuotannossa syntyvien hiilidioksidipäästöjen ymmärtäminen ja kartoittaminen vaatii syvällistä ymmärtämistä eikä synny hetkessä.

Kaikki valmistuksessa syntyvä tuotetieto täytyy tarjoilla kullekin asiakasryhmälle sopivassa muodossa. Palapeli on melkoinen: tuotetieto toimitetaan kulloisellekin asiakasryhmälle soveltuvassa muodossa lähes kahteen sataan eri tuotetiedon järjestelmään, joista yksi tärkeimmistä on LVI-INFO.fi. Lisäksi eri maissa on eri käytäntöjen ohella omat järjestelmänsä ja tietolaatustandardinsa. Vaikka automatisointia on tehty mahdollisimman pitkälle, tiedon mäppääminen erilaisiin järjestelmiin ja portaaleihin sopivaksi vaatii edelleen käsityötä.

– Tuotetiedon käsittely on tarkkuutta vaativaa ja puuduttavaa työtä, ja siksi nämä tunnustukset lämmittävät, myyntijohtaja Marko Sundholm sanoo. – Homma putkessa -tunnustuksen saaminen nosti tsemppiä sisäisesti ja paransi tiimihenkeä. Nyt voimme olla ansaitusti ja todistetusti ylpeitä työstämme tuotetiedon parissa, hän sanoo. Uskon, että myös alalla toimivat ammattilaiset arvostavat työtämme ja siitä saamaamme tunnustusta.