Homma putkessa- palkinnon jäljet johtavat LUX Helsinkiin

Homma putkessa – kiertopalkinnon on LVI-INFOlle suunnitellut ja toteuttanut valosuunnittelija Rölli Ridanpää Tricton Customworks Oy:ltä. Idea palkinnon tilaamiseen juuri Ridanpäältä juontaa juurensa tammikuiseen LUX Helsinkiin alkuvuodesta 2017. Tuolloin Senaatintorille sijoitettu Light Pipes –teos kiinnitti Magnus Sirènin huomion. Myöhemmin, kun oli aika miettiä arvokasta mutta samalla kiinnostavaa teosta LVI-INFOn uudeksi kiertopalkinnoksi, pomppasi teos taas esiin.

Homma putkessa- palkinto onkin kuin Light Pipes-teos hieman mukaeltuna ja pienoiskoossa. Teoksen materiaalina on 15mm paksuinen kupariputki ja tavalliset helmiliitospalat. Myös istukkaventtiilit ovat pienin muutoksin suoraan kaupan hyllyltä.

Ridanpää itse kertoo idean kupariputkien ja venttiilien käyttämisestä niiden alkuperäisestä tarkoituksesta poikkeavalla tavalla syntyneen puhtaasti visuaalisista syistä. Kuparin luontainen lämmin väri ja metallinen hohde toimii hyvin perinteisen hehkulangallisen polttimon kanssa ja luo kokonaisuuden, joka vetoaa ihmisiin lähes samalla voimalla kuin takkatulen loimu. Kun kokonaisuuteen lisätään mahdollisuus kontrolloida valoa venttiileitä pyörittämällä, tulee teoksesta samalla osallistava kokemus.

Miten teosta sitten käytetään?

Ridanpää ohjeistaa: teoksessa on neljä venttiiliä. Näistä vasemmalta katsoen ensimmäiset kaksi kontrolloivat hehkulamppujen kirkkautta kolmessa ryhmässä. Kolmas venttiili käynnistää ns. juoksutuksen, joka himmentää ja kirkastaa polttimoita rauhallisella tahdilla, ja tuo teokseen eloa. Neljäs venttiili kytkee teoksessa olevan led-valaisimen päälle ja pois.

Rölli Ridanpää (s.1986) on Helsingissä asuva valosuunnittelija, jota kiinnostaa maailman lainalaisuuksien ymmärtäminen ja visualisointi. Hän haluaa herättää katsojan näkemään kauneutta uudella tavalla.