Merikarvian LVI-tuote panostaa luotettavuuteen

Janne Saine on osakkaana Merikarvian LVI-tuote Oy:ssä, joka tekee kaikkea messingistä – messinkituotteet kattavat 95 prosenttia yrityksen tuotannosta. Omien tuotteiden lisäksi yritys valmistaa myös erikoistuotteita asiakkaan tarpeisiin. Pienen yrityksen etu on ketteryys ja lupaus asiakkaille merkittävä: toimitusaika ei saa kärsiä, vaan tuotannossa joustetaan asiakaslähtöisesti. Tästä asiakaslupauksesta yrityksessä pidetään tiukasti kiinni ja siihen panostetaan jatkuvasti.

Yrityksen on alun perin perustanut Lasse Ojamo vuonna 1968, ja nykyisestä johdosta niin toimitusjohtaja, myynti- kuin tuotantojohtajakin ovat 2015 tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen Lasse Ojamon perillisiä. Myös Janne Saine tuli mukaan osakkaaksi 2017, työskenneltyään yrityksessä jo vuodesta 2007 alkaen, alun alkaen kesätyöntekijänä.

– Minut napattiin suoraan koulun penkiltä. Opiskelin automaatiotekniikkaa SAMKissa, ja menin kesätöihin Merikarvian LVI-tuotteelle, alun perin suunnitteluhommiin. Työnkuva on siitä vähitellen laajentunut, ja nykyisin vastaan myös 3D-mallinnuksesta ja viennistä, vaikka toki pienessä yrityksessä kaikkihan tekevät vähän kaikkea, Janne kertoo, viihtyen ilmeisen hyvin nykyisessä työnkuvassaan.

Merikarvian LVI-tuote Oy:n suurimpia asiakkaita ovat lvi-alan tukut, joille osa tuotetiedosta toimitetaan excel-pohjia täyttämällä. Osa tuotetiedosta kuitenkin menee jo LVI-INFO:n kautta, jonka tuotetietorekisterissä yrityksellä on 870 tuotetta.

Janne Saine vastaa tuotetiedon hallinnasta ja sen toimittamisesta asiakkaiden, etupäässä LVI-alan tukkukauppojen järjestelmiin. Yksi ylläpidettävistä järjestelmistä on LVI-INFO.fi, johon ETIM-standardin myötä on täytettävä tuotteiden ETIM-standardoituja teknisiä tietoja. ETIM-standardiin liittyviä kaikkia teknisiä termejä ei ole vielä saatu käännettyä suomeksi, koska termejä ei yksinkertaisesti ole aiemmin ollut suomenkielessä olemassa. Työ jatkuu vielä pitkään, ja ehdotuksia ETIM-standardiin sisällytettävien teknisten tietojen käännöksiksi vie keskusjärjestö ETIM Internationalille Suomen ETIM-organisaatio.

Janne on aktiivisena tehnyt ehdotuksia teknistä tuotetietoa yhdenmukaistavaan ETIM-standardin puuttuviin tai selkeästi huonoihin käännöksiin. Työ etenee hitaasti, mutta pimeän tunnelin suusta häämöttävä palkintokin on houkutteleva: mahdollisuus saada tekninen tuotetieto joustavasti moneen järjestelmään sekä rajapinnat LVI-suunnittelijoille asti. Tavoitteena on, että LVI-suunnittelija pystyy ETIM-tietojen avulla valitsemaan tarvitsemansa komponentit. Kaikkien yleisimpien suunnitteluohjelmien rajapinnat tulisikin jatkossa Jannen mielestä saada keskustelemaan myös tuotehallinnan järjestelmien kanssa.

Norjan ja Ruotsin valloitus käynnissä

Merikarvian LVI-tuote on lähtenyt etsimään uusia asiakkaita Ruotsin ja Norjan markkinoilta, jossa tuotekategoriat ja tuotevaatimukset ovat pitkälle yhteneväisiä Suomen vaatimusten kanssa. Jannea kiinnostaa erityisesti se, että ETIM-standardoidun teknisen tiedon saa tulevaisuudessa (vai onnistuuko se nyt jo?) LVI-INFO.fi:n järjestelmän kautta toimitettua kieliriippumattomasti kaikkiin pohjoismaihin. Tiedon hallinta muuttuu silloin merkittävästi helpommaksi, ja myös varmuus tiedon oikeellisuudesta kasvaa. – Oikea tieto on tärkeä kriteeri myös asiakkaitamme ajatellen – panostamme paljon luotettavuuteen ja haluamme että se näkyy myös asiakkaillemme, Janne sanoo.

Merikarvian LVI-tuote Oy:n kuumapuriste-linjasto on saanut Euroopan aluekehitysrahaston tukea. Kuumapuriste-linjasto pystyy tuottamaan yhä laadukkaampia tuotteita entistä tehokkaammin ja ekologisemmin.