ETIM on kohta julkinen

ETIM-standardia on nyt väännetty suomalaisiin LVI-alan tuotteisiin pian kolme vuotta. Aika tuntuu kovin lyhyeltä siihen nähden, mitä kaikkea matkan varrella on koettu. Ja koska olemme juuri nyt ottamassa isoa askelta, on hyvä kerrata, miten tähän on tultu.

ETIM-standardi on tapa ilmoittaa tuotteen tärkeimmät tekniset tiedot yhdenmukaisella tavalla, niin että tekniset tiedot voidaan välittää tarkasti ja kieliriippumattomasti erilaisten sovellusten ja tietokantojen välillä. ETIM-standardi on saanut alkunsa Hollannista, jossa se alun perin luotiin sähköteknisten tuotteiden teknisten tuotetietojen luokitteluun. (Tämä on myös syy siihen, miksi Suomessa sähköteknisten tuotteiden osalta ETIM-standardin käyttöönotto on ollut huomattavasti helpompaa ja nopeampaa).

Standardi rakentuu tuoteryhmistä ja tuoteluokista, jotka sisältävät ominaisuuksia, jotka puolestaan voivat saada erilaisia arvoja. Tällä hetkellä, sekä sähkö – että LVI- tekniset tuotteet mukaan lukien, tuoteryhmiä on standardissa noin 160. Tuoteluokkia on noin 4706, joista sähkötoimialaan liittyviä luokkia 2372 ja LVI-toimialaan liittyviä 2418 kappaletta.

Olemme kolmen vuoden aikana perustaneet 5 eri tuoteluokkaan liittyvää, tuoteasiantuntijoista koostuvaa työryhmää, jonka jäsenet ovat yhdessä arvioineet, ovatko kyseiselle tuoteryhmälle ETIMissä jo olleet ominaisuudet riittäviä ja tarpeeksi kuvaavia, vai tarvitaanko ominaisuuksia lisää: esimerkiksi pakkasenkestävyys on Suomen olosuhteissahan tärkeä ominaisuus, jota ei välttämättä Keski-Euroopassa luoduista tuoteryhmistä löydy. Työ on hidasta ja vaatii insinööriltä verbaalista luovuutta, koska tuotteille määritetyt ominaisuudet täytyy myös onnistua suomentamaan ymmärrettävästi ja kuvaavasti.

Tähän asti työtä on tehty enemmän tai vähemmän kulisseissa, mutta nyt olemme ison julkistuksen kynnyksellä. ETIM-standardin mukaan luokitellut tuotteen tekniset tiedot ovat pian nähtävillä myös LVI-INFOn yleisessä haussa. Kaikki kiinnostuneet voivat siis käydä hakemassa LVI-teknisiä tuotteita myös jollain teknisellä tuotetiedolla. Tämä on ensimmäinen kerta, kun muutkin kuin me täällä toimistolla ja LVI-INFOa urhoollisesti ylläpitävät tuoteasiantuntijat näkevät, miltä ETIM tarkoittaa käytännössä!

ETIM-työryhmät nyt sivuillamme

Löydät sivuiltamme myös tämänhetkisten ETIM-työryhmien kokoonpanon. Työryhmät on pyritty kokoamaan niin, että tärkeimmät tuoteasiantuntijat ovat mukana. Jos koet että sinulla on annettavaa työskentelyllemme, olet lämpimästi tervetullut mukaan!

 

Magnus Sirén
Magnus Sirén